Platon’da Varlık ve Yasa

Meryem Çiftkaya

Meryem Çiftkaya



Hukuk felsefesi ve sosyolojisi alanında çalışmalar yapan Osman Vahdet İşsevenler tarafından kaleme alınan, Platon’da Varlık ve Yasa isimli kitap, 2015 senesinde yayımlanmıştır. Hukuk felsefesi okurları kadar felsefe okurlarının da müracaat edebileceği içeriği ile eserde hem Antik Yunan felsefesinin başat isimleri ve meseleleri hem de insan var oldukça merkezinde olmaya devam edegelecek hakikat ve hukuk ele alınmaktadır. Yazar, anlatısını oldukça edebî ve felsefî bir dil kullanarak sunmaktadır. Bu durum kitabın okurlarını alandaki diğer eserlerdeki akademik ve donuk sayılabilecek dilin dünyasından çıkarıp belki intibakı için gayret gerektirecek ama girilebilmesi halinde karşılaşacağı daha sanatlı bir dünyaya çekmektedir. 

Kitabı, alandaki diğer eserlerden farklı kılan unsurun; Platon’un hukuk düşüncesinin ardındaki ontolojiyi okurun gözünde sağlam şekilde inşa derdi olduğu söylenebilir. Özellikle hukuk felsefesi eserlerinde ıskalanan, hukukun merkezinde aranması gereken varlık anlatısı; bu kitapta aslî bir yere konmak suretiyle sınırları çizilerek yasanın muhatabını ve yasanın zeminini, epistemolojisinden ziyade ontolojisini oluşturmuştur. 

Bu noktada belirtmek gerektir ki, Platon’da yasa yalnızca hukukî bir kavram olmayıp hakikate dair olandır. Dolayısıyla yazarın da şerh düştüğü üzere, Varlık ve Hakikat olarak da adlandırılması mümkün olan bu eserde Platon’un ve kitabın anlatmak istediğinin ne olduğunu genel olarak resmetmek için şu izahat yapılabilir: Platon, filozofun sözüyle sofistin sözünü ayırt etme gayesinden hareketle; sofistin sözünde doğrunun yanlışın tespiti yapılamaz iken; filozofun sözünün doğruluk değerini alabilir mahiyette olması üzerinden bir retorik kurar. 




Makalenin devamını okumak için Abone Olun